Diabetes Type 1: Hoe nu verder?

Heb je net te horen gekregen dat je diabetes type 1 hebt, maar weet je nog niet hoe je met de ziekte om moet gaan? Wij proberen je door middel van dit artikel zo goed mogelijk te informeren.

In de basis bestaat de behandeling voor diabetes type 1 uit een aantal verschillende aspecten: controle over de bloedglucose, insuline controle, sporten/oefeningen, voeding en ondersteuning.

Medicatie

Een diagnose van diabetes type 1 betekent dat de alvleesklier niet langer in staat is om insuline aan te maken. Dagelijks zal je daarom met een insuline pen, spuit of insulinepomp ervoor moeten zorgen dat de glucose waarden van je bloed op het juiste niveau blijft. Samen met je behandelend arts zal je gaan bepalen wat voor insuline of hormonen het beste zijn voor u en uw lichaam.

Sporten

Sporten is belangrijke methode om diabetes te behandelen. Naast alle andere voordelen zorgt een actief sport leven ervoor dat je bloedglucose niveau stabieler blijft.

Voeding

Voeding is ook één van de belangrijkste aspecten in de behandeling van diabetes. Het is dan voor iedereen met suikerziekte belangrijk om te begrijpen hoe voedsel invloed kan hebben op het glucoseniveau van je bloed, en wat je natuurlijk het best kan eten.

Ondersteuning

Emotionele ondersteuning is cruciaal in het proces van verwerken. Niks is fijner dan om met een groep van lotgenoten te praten over hoe je je bloed op glucose moet testen, carbohydraten tellen en hoe je moet omgaan met positieve en negatieve momenten.