Controle houden over diabetes

Bij diabetes is het belangrijk om de bloedglucose waarden zo normaal mogelijk te houden. Door er met controles zo dicht mogelijk op te zitten kun je de complicaties van diabetes vertragen en zelfs voorkomen, waardoor je nog vele extra jaren kan genieten van je gezonde en actieve leven. Echter is dit niet voor iedereen weggelegd, want dit vereist een ijzeren discipline en hard werk.

Hou er overigens rekening mee dat dit voornamelijk is bedoeld voor diabetes Type 1, maar ook positief is voor alle type 2 gebruikers.

De bedoeling is dat je bloedglucose waarden zo dicht mogelijk blijven bij die van een persoon zonder diabetes. Dit betekent dat je waarden tussen de 70 en 130 mg/dl moet behalen voor maaltijden, en minder dan 180 mg/dl na twee uur na een maaltijd.

Hoe helpt het?

Niemand weet waarom hoge bloedglucose waarden zorgen voor complicaties bij mensen met diabetes. Maar door de glucose waarden zo laag mogelijk te houden kunnen complicaties worden vertraagd of voorkomen.

Personen met diabetes moeten daarom meer letten op hun dieet en dagelijkse activiteiten, vaker bloedglucose waarde controleren, en als je insuline neemt zal je constant de ideale weg moeten vinden.

Insuline

Met intensieve therapie voorzie je jezelf vaak met een kleine beetje insuline en wat extra insuline als je gaat eten. Dit patroon is eigenlijk een kopie van hoe de alvleesklier dit op een natuurlijke manier doet.

Er zijn in totaal twee verschillende manier om je insuline op een natuurlijk niveau te houden: dagelijks meerdere injecties of een insuline pomp. Beide zijn uitstekende oplossingen, en een keuze zal vooral te maken met je levensstijl.

Bij het dagelijks gebruik neem je drie of vier insuline injecties per dag. Met een insuline pomp draag je een kleine pomp die constant insuline in je lichaam pompt via een plastic buisje. De pomp geeft ook meer insuline vrij op het moment dat je het nodig hebt, zoals bijvoorbeeld kort voor een maaltijd.

Toch blijft het nodig om bij beide methoden de bloedglucose waarden meerdere keren per dag te controleren. Een goed punt is om twee of drie uur na een maaltijd te controleren of je nog genoeg insuline hebt gebruikt. Daarnaast moet je de insuline dosis aanpassen op moment dat je wil gaan eten of gaan sporten.

Starten

Je hoeft gelukkig niet alles in je eentje te doen. Bij welke methode je ook gaat gebruiken zal er altijd een arts, assistente of een andere professional zijn om je te leren om te gaan met diabetes. In veel gevallen zal de arts een aantal richtlijnen opstellen wat voor dosis insuline je moet gebruiken en wanneer. Het is verstandig om je aan deze richtlijnen te houden, mocht je weinig vertrouwen hebben in de kennis van je arts, ga dan gewoon op zoek naar een specialist.